Streekpad 5, Brabants Vennenpad
Wandelen in de Kempen en de Meierij
Het Brabants Vennenpad
Het Brabants Vennenpad werd in 2006 voorgesteld door de uitgave van het gelijknamige wandelgidsje. Het is een remake van het Vennekespad, dat aan herziening toe was, doordat er steeds meer omleidingen noodzakelijk waren geworden. Daarnaast hebben de makers van de gelegenheid gebruik gemaakt om de route door meer dorpen te leiden dan voorheen. Zo worden in tegenstelling tot de vorige uitgave, Valkenswaard, Hilvarenbeek, Moergestel, het centrum van Oisterwijk, Boxtel en Heeze aangedaan. Dit maakt de bereikbaarheid van het pad met het openbaar vervoer veel beter.
Het begin van de route is nu op het NS-station van Heeze gelegd en daar vangt de routebeschrijving dan ook aan. Bij een rondwandeling kun je natuurlijk beginnen op een punt naar eigen keuze en kritische bespiegelingen over dit onderwerp lijken dan ook niet erg zinvol. Voor ons was Eindhoven het startpunt van keuze.
Ook Valkenswaard zou daarvoor in aanmerking kunnen komen, want het is een heus internationaal wandelknooppunt. Het grenslandpad en de GR 561 (Diest - Valkenswaard - Maastricht) komen hier op de Markt bij elkaar en een stukje noordelijker passeert het Pelgrimspad. Verder ontmoet het Brabants Vennenpad in Bladel de GR 565 (Antwerpen - Bladel) en houdt het in Gorp en Rovert de Streek GR Kempen over een korte afstand gezelschap.

Het Brabants Vennenpad in vogelvlucht
Zoals gezegd begonnen wij in Eindhoven. De hoofdrichting van de route gaat tegen de wijzers van de klok in noordelijke richting en start met een groene stadswandeling langs de Dommel. Dan gaat het langs de rand van Woensel naar het Wilhelminakanaal en tussen Son en Breugel door naar Sint-Oedenrode.
Door open landbouwgebied loop je nu over mooie verharde en onverharde weggetjes naar en door Boxtel. Voorbij Boxtel begint het gebied dat het pad zijn naam gaf. Eerst gaat het over de Kampina en vervolgens door de Oisterwijkse bossen, met de vele vennen. Na het centrum en het NS-station van Oisterwijk aangedaan te hebben, ga je weer de bossen in tot in Moergestel en daarna weer door open landbouwgebied. Aan de overzijde van het Wilhelminakanaal is Annanina's Rust het eerste landgoed dat je passeert. Nadat je Hilvarenbeek voorbij bent, kom je in de landgoederen Gorp en Rovert en de Utrecht, met hun mooie bossen. Vanaf Netersel gaat de route weer door open landbouwgebied. Je passeert achtereenvolgens de dorpen Hulsel en Bladel en dan gaat het pad weer kilometers lang door de bossen tot in Luyksgestel.
Om Valkenswaard te bereiken ga je nu door verschillende heidegebieden. Eerst is dat het grensoverschrijdende natuurreservaat Hageven - De Plateaux, dan de Lage Heide en tenslotte de Malpie. Daarna loopt de tocht door het Leenderbos naar de Achelse Kluis en dan over de Groote Heide naar Soerendonk. Via de heide van de Putberg kom je weer in het Leenderbos dat af en toe wordt onderbroken door kleinere heidevelden. Vanaf Heeze gaat de route tenslotte over de uitgestrekte Strabrechtse Heide naar Geldrop en langs de Dommel tot aan het Centraal Station van Eindhoven.

Hoezo Brabants Vennenpad?
Het is niet moeilijk om kritisch te zijn over naamgeving van dit pad. Brabants is het zeker. Maar een Vennenpad is het maar gedeeltelijk. Bij Oisterwijk passeren we het bekende vennengebied. Bij landgoed de Utrecht ligt het ven Papschot en dan zijn er nog de Flaes en Het Goor op de Mispeleindsche Heide bij Netersel.
Maar what's in a name? Belangrijker is natuurlijk dat het een prachtige wandeling is die afwisselend wordt gedomineerd door landbouwgebied, bossen en heidevelden. Wij liepen het Vennekespad al eens in de hoofdrichting. Nu lopen wij het vernieuwde Brabants Vennenpad kloksgewijs, dus tegen de hoofdrichting in.

zomer en najaar 2008
Paddestoelen

Grenspalen

De Achelse Kluis

Weg in de omgeving van Bladel

Het Wilhelminakanaal bij Son