LAW 1-3, Het Floris V-pad
Wandelen van Amsterdam naar Bergen op Zoom
Floris V
Graaf Floris V werd geboren op 24 juni 1254, waarschijnlijk in Leiden en werd 42 jaar later, op 27 juni 1296 vermoord in Muiderberg. Aan zijn grote populariteit onder het volk dankte hij zijn bijnaam "der keerlen god" (de god van de boeren). Tijdens zijn leven was hij graaf van Holland en Zeeland.
Omdat Floris in 1296 het bondgenootschap met Engeland verruilde voor dat met Frankrijk, wilde de Engelse koning Eduard I hem gevangen laten nemen. Een aantal Hollandsche edelen, onder wie Gijsbrecht van Amstel, Arnoud van Benschop en Gerard van Velsen werden bereid gevonden om het klusje te klaren. Toen de boeren uit de omgeving van Muiden hier lucht van kregen, besloten zij Floris te gaan bevrijden. Tijdens de achtervolging werd Floris vermoord door Gerard van Velsen.
Met de ontvoerders liep het slecht af; zij verloren al hun bezittingen en Gerard van Velsen werd gevangen genomen, drie dagen lang gemarteld en tenslotte gevierendeeld.
Floris V en zijn geschiedenis leven voort in de toneelstukken "Geeraerdt van Velsen" van P.C. Hooft en de "Gijsbrecht van Aemstel" van Joost van den Vondel.

Het Floris V-pad in vogelvlucht
De nieuwste uitgave van het Floris V-pad begint op de Dam in Amsterdam. Langs de Amstel en vervolgens langs de Weespertrekvaart verlaten we de stad. Bij Driemond steken we het Amsterdam - Rijnkanaal over en komen aan in Weesp, waar we voor het eerst de Vecht zien. Langs de oever van het riviertje lopen we naar Muiden, waar het Floris V-pad bij het Muiderslot aansluit op deel 2 van de LAW 1 en oorspronkelijk zijn beginpunt had.
Vanaf Muiden gaat de tocht naar het Naardermeer en verder naar Fort Uitermeer, waar we weer bij de Vecht aankomen. Nu volgen we de rivier in zuidelijke richting tot aan de Ankeveensche Plas. Via het Bergse Pad steken we de plas over en lopen weldra langs de rand van het dorp Kortenhoef. We steken het Hilversumsch kanaal over en lopen nu over de Lambertszkade door de Loosdrechtse Plassen.
Voor de derde keer komen we bij de Vecht en volgen deze via Loenen en Nieuwersluis tot in Breukelen. De wandeling leidt ons hier door het dorp en over het Amsterdam - Rijnkanaal een landschap van weilanden en sloten in. Door dit landschap gaat het, via het dorp Kockengen en over de zuidelijke oever van de Oude Rijn naar Woerden.
Ten zuiden van Woerden volgen we het riviertje de Lange Linschoten tot in Oudewater en bereiken via de lange Tiendweg de Vlist. Langs de Vlist lopen we naar Schoonhoven om daar, met de veerpont, de Lek over te steken. We blijven de Lek nu enigszins volgen en passeren Groot-Ammers, Streefkerk en Nieuw-Lekkerland, om ons te mengen tussen de toeristen in Kinderdijk. Waar de toeristen stoppen, gaan wij verder en via de Alblasserwaard komen we in de omgeving van Dordrecht.
Het landschap veranderd. We lopen nu langs de oever van de Nieuwe Merwede, over pittoreske dijken door kleine dorpjes met lieflijke dijkhuisjes naar de Dordtsche Kil en door de Klitunnel. Over nog meer pittoreske dijken door nog meer kleine dorpjes met nog meer lieflijke dijkhuisjes gaat het verder langs het Hollandsch Diep tot in Numansdorp. Via de Haringvlietbrug en het Hellegatsplein steken we achtereenvolgens het Hollands Diep en het Volkerak over en arriveren in Noord-Brabant.
Na het vestingstadje Willemstad gaat de route verder over dijkjes door een open akkerlandschap. We passeren Dinteloord en Steenbergen en besluiten de route met een wandelingetje over de Brabantse Wal om in Bergen op Zoom aan te komen.

Hoezo Floris V-pad?
Het Floris V-pad maakt in Nederland deel uit van de LAW 1, die het land doorkruist van Lauwersoog naar Bergen op Zoom. In Muiden sluit het pad aan op het Pionierspad en vormt zo deel 3 van deze route. Op het internationale plan maakt het pad deel uit van de GR 12 van Amsterdam via Brussel naar Parijs. Tot voor kort begon deze GR 12 echter alleen in naam in Amsterdam. Doordat er recentelijk, met de uitgave van een nieuw wandelgidsje, een stukje route van Amsterdam naar Muiden aan is toegevoegd, is hierin verandering gekomen.
Het Holland van vandaag ziet er zeker anders uit dan het Holland waarover Floris V de scepter zwaaide. De route gaat door ons geliefde Groene Hart en hier kregen wij een aantal oude en mooie stadjes te zien. Loenen aan de Vecht, Breukelen, Kockengen en Oudewater vormen een prachtige aanvulling op het grotere Woerden en Schoonhoven, dat we al op eerdere wandelingen zagen. Langs de oevers van de grote vaarwegen de Nieuwe Merwede en het Hollandsch Diep zagen we dan weer een mooi landelijk gebied met dorpjes en dijkjes.

2009
De Zwanenburgwal in Amsterdam

Korenmolen De Hoop in Loenen aan de Vecht

Bruggetje over de Oude Rijn

Oudewater

Industrieterrein in Groot-Ammers

Kinderdijk in de mist