Streek GR Mol-OM
Wandelen langs de grenzen van de gemeente Mol
Mol
De naam van het dorp werd in de Middeleeuwen als "Molle" geschreven. "Mol" betekende zanderige grond en "le" of "lo" had de betekenis "beboste hoogte". Mogelijk stamt de naam reeds uit de Romeinse tijd. Het middeleeuwse Mol bestond uit het huidige centrum, Ginderbroek, Ezaart, Hessie, Ginderbuiten, Sluis, Achterbos en Stokt. Tijdens de Franse bezetting kwamen daar het Molse deel van Wezel en Postel bij. Aan het begin van de 19e eeuw werd de Geelse enclave Millegem nog bij Mol gevoegd.

De Streek GR Mol-OM
In 1972 werd op vraag van de Molse sportraad een wandeling georganiseerd, die de basis zou vormen voor de Mol-OM. De GR werd officiëel in gebruik genomen op 15 september 1974 en werd bewegwijzerd in de kleuren van de gemeente Mol: geel en rood. Het onderhoud ervan gebeurde sindsdien door de W.S.V. Mol. Tevens werd de route opgenomen in het landelijke GR-netwerk, waardoor het de eerste streek-GR buiten Frankrijk werd.
Jaarlijks werd de tocht op de zaterdag voor Pinksteren gelopen door de W.S.V. Mol. Deze traditie bestaat op dit moment niet meer. Dit zeer tot de spijt van sommige leden. De vereniging houdt de markeringen echter zeer goed in stand en ook wordt, waar nodig, de route aangepast.

De Streek GR Mol-OM in vogelvlucht
De Streek GR Mol-OM begint op de markt in het centrum van Mol. Via het wandelpad langs de Molse Nete en een woonstraat bereikt de route de Zuiderring. Al gauw sta je in een bosachtig gebied, je steekt de spoorlijn Mol - Hasselt over en volgt later opnieuw de Molse Nete tot aan het kanaal Dessel - Kwaadmechelen. Over de kanaaldijk bereik je het gehucht Gompel.
Aan de overzijde van het kanaal gaat de tocht verder door de Cité van Glaverbel langs het eens zo imposante Casino, dat langzaam, maar zeer zichtbaar in verval aan het raken is. Eens je de Cité verlaten hebt, kom je bij de spoorlijn Mol - Neerpelt, die je aan de overzijde volgt door de woonwijk Berkenbos heen. Je steekt de N136 en nogmaals de spoorlijn naar Neerpelt over om Wezel te bereiken.
Vanuit Wezel gaat het in noordelijke richting naar Mol-Rauw en verder langs de zandwinning bij De Maat tot aan de Blauwe Kei. Hier steek je het Kempens Kanaal over en via Russendorp kom je in de bossen van Postel. De GR gaat vanaf grenspaal 194 tot aan de grensovergang op de N 123 bij 't Witrijt over de grensweg. Vanaf daar gaat het westwaarts door de bossen tot aan het kanaal Dessel - Schoten. Je volgt het kanaal in zuidelijke richting tot aan Postel ter Heyde, waar je het oversteekt en nog een stukje over de andere oever volgt.
Je verlaat het kanaal om door de bossen de N136 ter hoogte van Café Restaurant De Maat te bereiken. Bij de bekende Baileysbrug kom je weer bij het Kempisch Kanaal. Dit kanaal brengt je tot bij de indrukwekkende kanalenkruising. Hier steek je het kanaal Dessel - Schoten over via een brug en het Kempisch kanaal via het sluisje om de GR over de oever van het kanaal Dessel - Kwaadmechelen te vervolgen.
Ter hoogte van Sluis verlaat je dit kanaal en door het kamertjeslandschap ten noorden van Sluis en de voormalige zandwinning Miramar kom je bij de N18 aan in het gehucht Mol Donk. Als je dit weer verlaten hebt, ga je verder door de bossen rondom de kerncentrale. Met een grote boog gaat het rond Achterbos en Millegem. Vanaf Stokt gaat de route door open velden tot aan Hessie. Dan steek je achtereenvolgens de N103, de oude weg naar Geel, en de Zuiderring over.
Langs de zuidgrens van de gemeente Mol kom je nog in het gehucht Heidehuizen. Nog één keer steek je de Zuiderring over om uiteindelijk het centrum van Mol weer te bereiken.

Hoezo Streek GR Mol-OM?
Een streek GR is een GR-wandelroute die, meestal in de vorm van een rondwandeling, een hele streek verkent. De Mol-OM gaat bijna volledig langs de gemeentegrenzen van Mol. Je kunt je de vraag stellen of je dat een streek kunt noemen.
Het is echter een rondwandeling die je kennis laat maken met alle facetten van de gemeente Mol. De wandeling start in het dorp zelf, doet enkele van de gehuchten aan, toont je de glasindustrie met z'n zandwinningen en de natuur die daaruit is ontstaan, voert je door de uitgestrekte bossen van Postel en gunt je, vanuit Mol Donk, zelfs een blik op de kerncentrale. En niet te vergeten de kanalen. De route gebruikt de jaagpaden langs het kanaal Dessel - Schoten, het Kempens Kanaal en het kanaal Dessel - Kwaadmechelen. Bij de Blauwe Kei zien we ook nog even het kanaal van Beverlo.
De Mol-OM is een zeer geslaagde en genietbare wandeltocht. Wij liepen de route in 4 étappe's, waarbij we één keer het Renier Sniederspad vanuit Retie als aanlooproute gebruikten.

zomer 2007
De Petrus en Pauluskerk in Mol

Oorlogsmonument in de bossen van Postel

De vaartbrug Postel ter Heyde

De baileysbrug van Postel

De kanalenkruising bij Dessel

De Bleken