Streek GR Mol-OM
de Streek GR Mol-OM met het openbaar vervoer
De GR Mol-OM per openbaar vervoer
Hoewel de bediening van de route niet erg uitgebreid is, is de GR Mol-OM goed bereikbaar per openbaar vervoer. Als je, zoals wij, de route wil onderverdelen in étappe's van 20 tot 30 km., heb je eigenlijk geen keuze wat de indeling betreft, die wordt volledig afgedwongen door de spreiding van de bushaltes. Het volledig nieuwe NMBS-station van Mol is de draaischijf van waaruit de GR per bus of belbus is te bereiken.

NMBS-station Mol
Nadat de bouw alles bij elkaar 2½ jaar vertraging had opgelopen, werd op donderdag 1 maart 2007 het nieuwe station van Mol officiëel geopend. Het oude stationsgebouw uit 1879 was aan vervanging toe en zal in de nabije toekomst worden gesloopt. Het station is gelegen aan de lijn Antwerpen - Neerpelt, het tracé van de IJzeren Rijn, dat we op onze wandelingen meermaals tegenkwamen, én aan de lijn Mol - Hasselt.
De trein Antwerpen - Neerpelt rijdt elk uur in beide richtingen. Op de lijn Mol - Hasselt rijdt de NMBS op weekdagen een uurdienst. Zaterdagen en zondagen wordt dit traject slecht eens per 2 uren bediend.

De bus in en naar Mol
De Lijn bedient het station van Mol met diverse bussen en belbussen, die echter niet allemaal even frequent rijden. Lijn 470 rijdt elk uur van en naar Turnhout. Lijn 307 rijdt op weekdagen uurdiensten tussen Hamont en Leuven. In het weekend rijdt deze slechts één maal per 2 uren. Ook lijn 391 rijdt uurdiensten, maar deze lijn heeft enkel belang voor de bereikbaarheid vanuit de dorpen Retie, Dessel en Witgoor en voor scholieren uit Arendonk.
Vanuit Tessenderlo is Mol bereikbaar met de lijnen 17a en 20. Deze rijden echter slechts op weekdagen. Lijn 17a rijdt met een frequentie van één maal per 2 uren en heeft 's ochtend één rit die doorrijdt tot aan het station van Diest en terug. Lijn 20 rijdt slechts enkele keren per dag. De belbussen bedienen de kleinere dorpen en gehuchten in de directe omgeving van Mol.

De bus langs de GR Mol-OM
Op het eerste gedeelte van de Mol-OM rijden veel bussen. Het vertrekpunt van de route is de markt in Mol en daar stoppen alle bussen die ook aan het station komen. In Gompel, Wezel en Rauw komen lijn 307, Hamont - Leuven en verschillende belbussen. Wij gebruikten de halte in Mol Rauw als beginpunt van de wandeling naar Postel ter Heyde. Tussen deze haltes is geen enkele andere bushalte. Wel is er in Postel (op 1 km. buiten de GR) de mogelijkheid een belbus te gebruiken. Deze zelfde belbus namen wij in Postel ter Heyde. Ook op de volgende étappe naar Mol Donk zijn er buiten het eindpunt geen openbaar vervoer-mogelijkheden. Mol Donk wordt ieder uur bedient door lijn 470, Mol - Turnhout en een aantal varianten van deze lijn. Op de laatste étappe kwamen we vanaf het gehucht Hessie bij Ezaart weer meerdere haltes tegen van lijn 307.

augustus 2007

Let op: Bovenstaande informatie was actueel toen wij de Mol-OM liepen, maar kan intussen zijn verouderd. Raadpleeg, als je je wandeling voorbereidt, altijd de sites van de NMBS en de De Lijn:
Overweg bij Wezel

De Baileysbrug bij Postel

De steenkolencentrale van Mol

De Bleken