LAW 7-1, Pelgrimspad deel 1
Wandelen van Amsterdam naar 's-Hertogenbosch
Van Amsterdam naar 's-Hertogenbosch
Van het Centraal Station in Amsterdam naar het station van 's-Hertogenbosch is een treinreis van 'n uurtje. Om de afstand te voet te overbruggen, nemen wij 10 zaterdagen de tijd. We gebruiken de derde druk van het wandelgidsje dat in 2005 werd uitgegeven door de Stichting Wandelplatform-LAW. De eerste zin van de routebeschrijving luidt: "U verlaat het Centraal Station via de hoofdingang (...)". Daarmee wordt het begin van de route nauwkeurig in de stationshal geplaatst. Het eindpunt is een fractie minder precies, aan het NS-station van 's-Hertogenbosch, gedefinieerd. Aan de hand van fotoreportage's en landkaarten kun je op deze site onze wandeling volgen. Op elke pagina vind je links die voor die pagina relevant zijn.

Deel 1 van het Pelgrimspad in vogelvlucht
Nadat we het Centraal Station (via de hoofdingang) hebben verlaten, gaat de route via het Leidseplein, door het Vondelpark en het Amsterdamse Bos naar Aalsmeer. Na het Fort bij De Kwakel betreden we het Groene Hart. Eerst volgen we de Amstel, het Amstel-Drechtkanaal en het Aarkanaal om bij Aarlanderveen de enige nog werkende molenviergang van de wereld te passeren. Via Zwammerdam komen we in de Reeuwijkse Hout en over een mooie dijk gaat het verder door de Reeuwijkse Plassen. Dan lopen we langs de Hollandse IJssel en vervolgens de Vlist naar Schoonhoven, waar we per veerpont de Lek oversteken. Het polderlandschap zet zich voort tot aan Hardinxveld-Giessendam. Een langere tocht met de pont over de Merwede brengt ons van Gorinchem naar Woudrichem. In het Land van Maas en Waal volgen we eerst de Afgedamde Maas en gaan dan, bij Brakel, terug naar de Waal. Vlak na elkaar steken we de Bergse Maas en de Maas over. Langzaamaan verandert de wandeling van karakter en voorbij Drunen staan we opeens in het zand van de Loonse en Drunense Duinen. Na een kort uitstapje door het vochtige natuurreservaat De Brand, komen we terug in de duinen en via de IJzeren Man bij Vught bereiken we het centrum van 's-Hertogenbosch.

Hoezo Pelgrimspad?
Voor het eerste deel van het Pelgrimspad lijkt de titel "Pelgrimspad" wat ver gezocht. De route gaat immers door voornamelijk protestant gebied en de pelgrimage is een traditie, die in dat milieu niet wordt verwacht. De geschiedenis van het Pelgrimspad als zodanig, begint dan ook pas in 's-Hertogenbosch. Maar deel 1 sluit daar op aan en is daarmee een van de velen mogelijke aanlooproutes om vanuit Amsterdam de beroemde Camino de Santiago te bereiken, hét aloude en toch zo moderne pelgrimspad naar Santiago de Compostela.

2007 - heden
Amsterdam Singel

De tolhuissluis scheidt de Amstel van het Aarkanaal

De Lek bij Groot-Ammers

Koeien