LAW 7-2, Pelgrimspad deel 2
Wandelen van 's-Hertogenbosch naar Luik
26 augustus 2006, 's-Hertogenbosch - Haaren
Het is dit jaar de natste augustusmaand uit de geschiedenis. Vandaag is het geen regendag. Het is overwegend droog, maar af en toe valt er wat nattigheid en het is bewolkt en grijs. Eigenlijk is het prima wandelweer, maar we hadden ons van augustus toch een andere voorstelling gemaakt.
De wandeling begint met koffie en bossche bollen van Jan de Groot. Dit is een must als je in Den Bosch bent! Jan de Groot is wijd en zijd bekend om zijn bossche bollen en ook wij laten ze ons smaken.
Na een mooie stadswandeling en nog een laatste blik over de Bossche Broek op de Sint Jan, steken we de Vughterweg over. De route volgt zo'n 2 kilometer het afwateringskanaal 's-Hertogenbosch - Drongelen, dat er voor zorgt dat de Bosschenaren ook bij hevige regen droge voeten houden.
Bij de 2e lunet bezoeken we de fusillade-plaats. Ik kan het niet nalaten om wat namen te lezen en laat m'n gedachten gaan. Tegenwoordig sterven we niet meer voor het vaderland, maar nog steeds worden dagelijks mensen door andere mensen van het leven beroofd...
Op de kruising met de N65 is Chinees Restaurant De 4 Kolommen. Het is de enige horecagelegenheid die we onderweg tegenkomen.
Even voorbij Esch komen we de Essche Stroom tegen. Hier wordt "nieuwe natuur" gecreëerd. De Essche Stroom mag weer meanderen en er worden wat kleine bosgebiedjes aangelegd. Volgens een bord is er sprake van een samen-werkingsverband tussen 11 Vlaamse en Nederlandse gemeenten. Wij krijgen van de Essche Stroom niets te zien. De maïs staat te hoog.
Nog een klein stukje langs de drukke verkeersweg van Oisterwijk naar Boxtel en we besluiten de wandeling bij de bushalte tegenover Kasteel Nemerlaer.

23 september 2006, Haaren - Middelbeers
Vanochtend om 3 minuten over 6 stond de zon eventjes recht boven de evenaar. Dat markeerde het astronomische begin van de herfst van dit jaar. Het weer was nog niet herfstachtig. Wel wat bewolkt, maar warm en benauwd.
Bij kasteel Nemerlaer stappen we uit de bus en vervolgen ons pad over de laan in de richting van het kasteel. Voor het kasteel buigen we naar links en via een fietspad bereiken we de overweg van de Posthoornseweg over de spoorlijn Eindhoven - Tilburg. Hier heeft de Fietsersbond een bord geplaatst dat de indruk wekt dat deze overweg gesloten dreigt te worden.
Inderdaad blijkt ProRail plannen te hebben om veel kleine overwegen op te heffen. Dit gaat vaak om overwegen die juist voor fietsers en wandelaars van belang zijn. Reden genoeg om te protesteren. Meer informatie is te vinden op de site van de Fietsersbond.
Door het bos leidt het pad, even voorbij het mooie Belversven, naar de Kampinaheide. Dankzij het droge weer van de laatste weken is de Belverse Baan goed begaanbaar en voor het eerst vandaag bereiken we de Beerze. De Beerze is zo'n riviertje dat vroeger kaarsrecht getrokken was en waarin nu op een aantal plaatsen de meanders hersteld zijn. Hier en daar zijn er zelfs vistrappen in aangelegd. Wij volgen eerst de Heiloop, die nog steeds kaarsrecht is, maar vanaf even voor de Viermannekesbrug lopen we, tot in Spoordonk, langs de Beerze.
Vanaf Spoordonk begint de aanloop naar de A58 die we moeten kruisen. De oversteek van een snelweg vinden wij een minder leuke kant van het wandelen. Je hoort en ziet het verkeer al van een grote afstand, de aanloop is vaak over grote stukken verharde weg en je kruist de snelweg over een viaduct dat meestal ook een wat drukkere verkeersweg is.
Eenmaal over de A58 komen we aan bij de kapel De Heilige Eik. We kruisen het Wilhelminakanaal en volgen weer de Beerze, die hier nog niet meandert. Over een mooie bosweg lopen we door Landgoed De Baest. De bosweg gaat over in een verharde weg. Wij kruisen een laatste keer de Beerze en bereiken Middelbeers.

Wordt vervolgd...
Bosweg in de buurt van Middelbeers

Aarden weg tussen de velden

Bos in de buurt van Heeze

Paddestoelen

Abdijkerk van het stift Thorn