Sjoef 'ns 'n bats
Wandelen met Peter en Jan
Wandelen
Het lopen is even oud als de mensheid, zo niet ouder. Het is miljoenen jaren lang de meest normale beweging geweest die men zich kon voorstellen. En het was een noodzakelijke beweging om zich te verplaatsen en in zijn behoeften te voorzien.
Sinds de uitvinding van de moderne transportmiddelen, zo'n 100 tot 150 jaar geleden, is het lopen minder in zwang. We gaan niet meer op jacht, maar met de auto naar de supermarkt en we gaan op reis per trein en per vliegtuig.
Maar we missen het lopen. Nu we eindelijk zonder kunnen, willen we niet zonder. We noemen het "wandelen" en we doen het in onze vrije tijd.

Sjoef 'ns 'n bats
En als we lopen, rusten we tussendoor. Vroeger rustten de mensen op de plek waar ze moe werden. Tegenwoordig rusten we voornamelijk daar waar men in de natuur banken heeft geplaatst. Als er 'ns niet zo veel plaats is op zo'n bank, vragen we aan onze rustende reisgeno(o)t(e): "Schuif eens een beetje op." En als onze roots in Limburg liggen vragen we: "Sjoef 'ns 'n bats." Letterlijk: "Schuif eens een bil."

Peter en Jan
Wij zijn 2 mannen van ongeveer middelbare ouderdom. Onze wandelgeschiedenis gaat terug tot 1985 toen we samen een voetreis van 3 maanden gemaakt hebben.
Nu onze haren wat minder wild en wij wat minder radicaal zijn, maken we nog twee keer per maand een voetreis van één dag. 20 tot 30 kilometer per wandeling zijn ons ideaal en we lopen die kilometers op de vele Vlaamse GR- en Nederlandse LAW-paden.
Rusten doen we niet enkel op banken, maar ook in de diverse horeca-gelegenheden die je in onze moderne natuur overal tegenkomt.

Deze site
Deze site was aanvankelijk bedoeld voor onze eigen informatie, zoals bijvoorbeeld de planning of de reisinformatie naar en van onze wandelbestemming. Gaandeweg wilden we steeds meer een aantrekkelijke site maken voor andere wandelaars en belangstellenden. Onze eigen interesses en talenten blijven daarbij wel steeds de leidraad.

Grenspalen

GR 5, van Genk naar Gellik

GR 5, van Genk naar Gellik

Het Kruis van Blommerschot